Neděle, 26 května, 2024
bydlení

6 tipů, jak skladovat brambory, aby vydržely co nejdéle čerstvé

- Komerční sdělení -aktuality

Když si vypěstujete vlastní brambory a sklízíte úrodu, určitě budete chtít, aby vám co nejdéle vydrželi. Samozřejmě, správné skladování je důležité i tehdy, pokud si brambory koupíte v obchodě, i když u vlastních je to úplně jiný pocit. Víte, jakými kroky a postupy můžete prodloužit životnost brambor z jednoho týdne na několik měsíců?
Skladování brambor se jeví jako jednoduchý úkol, ve skutečnosti se však za ním ukrývá celá věda.

Vyberte chladné, tmavé a suché místo
Uložení na chladném, tmavém a suchém místě je základ správného skladování brambor. Ideální teplota je těsně v rozmezí 4 až 10 stupňů Celsia, protože v teplejším prostředí brambory uvolňují větší množství ethylenového plynu, který podporuje zrání. Brambory tak pokračují v zrání, dokud jsou již nepoužitelné, nejedlé. Nízké teploty tento proces zpomalují. Chladné teploty navíc zabraňují množení mikroorganismů, což také zpomaluje proces zrání a rozkladu.

Stejně důležité je, aby místo skladování bylo tmavé. Brambory, které jsou vystaveny slunečnímu záření nebo fluorescenčnímu světlu, začnou vytvářet chlorofyl v kůži. Slupka brambor tak zazelená, což je znak, že bychom se jim měli vyhýbat. Averze vůči zeleným bramborám vyplynula z poznání, že brambory vystavené slunečnímu záření produkují solanin, toxickou chemikálii. I když ne všechny brambory se zelenou slupkou jsou špatné, je lepší se jim naprosto vyhnout.

Suché prostředí prodlužuje trvanlivost skladovaných brambor. Když jsou vystaveny přebytečné vlhkosti, stanou se živnou půdou pro růst hub a bakterií. Potom už nemusí být vhodné ke konzumaci.

Podpořte cirkulaci vzduchu
Při výběru nádoby na skladování brambor hledejte něco, co podporuje proudění vzduchu a nezachycuje vlhkost uvnitř. Vhodnými nádobami jsou například drátěné koše, papírové a síťované pytle, ale postačí i otevřená miska, pokud není příliš hluboká. Určitě nepoužívejte ke skladování brambor plastové sáčky, velké tašky či uzavřené zásuvky.

Použijte sklep na kořenovou zeleninu
Sklep na kořenovou zeleninu je starý vynález, který byl navržen tak, aby vytvářel chladné a tmavé prostředí pro skladování potravin. Tradičně se dělala jednoduše – vykopáním sklepa pod nebo v blízkosti domu, či ve svahu na pozemku.

Dnes je mnoho takových sklepů vytvořených z části stávajícího suterénu. Rovněž může posloužit i vinný sklípek. Důležité je, aby v ní byla teplota 0 až 4,5 stupně Celsia. Vlhkost by se měla pohybovat mezi 85 až 95 procenty. I když se to zdá hodně, protože víme, že brambory by měly být udržovány v suchu, v tomto případě vlhkost pomůže zabránit scvrknutí brambor.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek