Mražení je skvělý způsob, jak si zachovat vitamíny z vlastní zahrádky i na zimu. Jenže, mrazení zeleniny a ovoce není tak jednoduché, jak bychom si mohli myslet. Chce to správnou taktiku podle druhu plodiny.
Mrazit lze téměř cokoli, s výjimkou salátů a zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou okurky. Zamrazujte pouze plody, které jsou v dobrém stavu a které by vám nevadilo jíst čerstvé. Ideální je mrazit právě nasbíranou úrodu. Ovoce a zeleninu zpracujte v porcích, aby se vám s nimi dobře pracovalo. Zároveň tak šetříte prostor.
Jak mrazit fazole, hrách, mrkev, kukuřici
Absolutně nejvhodnějšími plody pro mražení jsou fazole, hrách a jiná zelenina s vysokým obsahem cukru – kukuřice a mladá mrkev. Lusky fazole nakrájejte na menší kousky, z kukuřičných klasů oberte zrníčka kukuřice a nechte zamrazit jen ty, protože klasy zabírají spoustu místa.
Připravenou zeleninu je třeba před zmrazením blanšírovat, aby nezměnila barvu, chuť nebo obsah živin.
Jak na to? Přiveďte k varu mírně osolenou vodu a ponořte do ní malé dávky zeleniny. Menší zeleninu (například hrášek) blanšírujte jednu minutu, fazole zhruba dvě a nakrájenou celou zeleninu (například mrkev) tři až čtyři minuty. Potom zeleninu ponořte do misky s ledovou vodou, abyste zastavili proces vaření. Nechte usušit a vložte do sáčku nebo nádoby na mrazení a šup do mrazničky. Nezapomeňte napsat datum zmrazení.
Náš tip: Pokud používáte sáček na mrazení, brčkem z něj odstraňte veškerý vzduch, teprve potom dejte mrazit. Proč je třeba odsát vzduch? Protože když ovoce či zelenina reagují se vzduchem, mění se jejich vzhled, ale také chuť.
Udělejte si porce
Nejpraktičtější je zmrazit ovoce a zeleninu po porcích – tak, abyste v jednom balíčku měli akorát na přípravu jednoho jídla. Pokud chcete, aby si vaše plodiny zachovaly tvar, dejte je nejdříve na hodinu-dvě zmrazit pokládané v jedné vrstvě na plechu vystlaném pečícím papírem. Potom přemístěte do sáčku nebo nádoby na mražení.
Jak mrazit ovoce?
Na rozdíl od zeleniny, bobulové ovoce nevyžaduje blanšírování a lze jej jednoduše zmrazit celé. Nejdříve plody pokladte na plech s pečícím papírem do jedné vrstvy a nechte hodinu-dvě mrazit, poté přeložte do sáčků. Pokud nepotřebujete, aby si ovoce zachovalo svůj tvar, například ho plánujete použít do smoothies, můžete mrazení na plechu vynechat.
Ovoce na vařené dezerty je dobré před zmrazením pořádně obalit v cukru, který pomůže zachovat jeho pevnost. Nebo do ovoce přidejte kapku vody a trochu cukru, a poté jej uvařte do stavu pyré a uložte do mrazničky.
Fantastická jablečná nádivka do koláčů, kterou budete mít vždy po ruce – v mrazničce!
Rajčata se po rozmrazení změní na kaši, proto je před mražením zpracujte na omáčku, zároveň tak ušetříte místo.
Mražení čerstvých bylinek
Čerstvé bylinky jsou vždy vítány, proto si najděte čas, abyste jich měli dostatek iv mrazničce. Jak mrazit bylinky?
Nejprve je omyjte, poté najemno nasekejte. Nasekané bylinky přeneste do podnosů na kostky ledu. Nakonec je zalijte vodou a dejte zmrazit. Nyní budete mít po ruce čerstvé bylinky, kdykoli je budete potřebovat, i během zimy. Samozřejmě, můžete je mrazit i v sáčcích, ale v ledových kostkách jsou praktičtější a máte je hned i naporcované.